fadilah's FotoPage

By: dila azuraizi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Mar-2008 10:59 Email | Share | Bookmark
apam comel....

 
 
 
 
apam comel nie pun buat dah lama... gambar terperap dlm komputer baru nie sempat nk letak pic nya kat sini.

resipi nya dila dapat dari kak Lilydvalley from MyResipi, dila harap akk tak kisah kalau dila letak resipi akk kat sinie sebagai rujukan dila dan teman2 yang lain...

so enjoy.....

Quote:
Apam Comel Inti kelapa

Bahan-bahan ( 15-20 biji )

* 3 biji telur-dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum/tpg kek
* 220 gm gula halus
* 150gm susu segar/UHT
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Inti Kelapa:
* ==kelapa parut
* ==gula merah
* ==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
* ==2 helai daun pandan-pintal

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
6. masukkan inti kelapa
7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
9. Utk Inti Kelapa:
10. ==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
11. ==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
12. Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
13. Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.




macam mana comel tak....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net