fadilah's FotoPage

By: dila azuraizi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Sunday, 16-Mar-2008 10:59 Email | Share | | Bookmark
apam comel....

 
 
 
View all 4 photos...
apam comel nie pun buat dah lama... gambar terperap dlm komputer baru nie sempat nk letak pic nya kat sini.

resipi nya dila dapat dari kak Lilydvalley from MyResipi, dila harap akk tak kisah kalau dila letak resipi akk kat sinie sebagai rujukan dila dan teman2 yang lain...

so enjoy.....

Quote:
Apam Comel Inti kelapa

Bahan-bahan ( 15-20 biji )

* 3 biji telur-dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum/tpg kek
* 220 gm gula halus
* 150gm susu segar/UHT
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Inti Kelapa:
* ==kelapa parut
* ==gula merah
* ==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
* ==2 helai daun pandan-pintal

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
6. masukkan inti kelapa
7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
9. Utk Inti Kelapa:
10. ==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
11. ==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
12. Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
13. Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.




macam mana comel tak....





Saturday, 15-Mar-2008 10:46 Email | Share | | Bookmark
pai tee.....

 
 
 
sebenarnya wat pai tee nie dah lama..cuma baru sekarang berkesempatan untuk letak kat fp nie....
dapat resipi nie melalui seorang teman di MyResipi... sedap.



Friday, 14-Mar-2008 10:26 Email | Share | | Bookmark
ntah apa-apa...

terhangus sikit...
 
 
tak sempat nk update fp nie... adehh....kenapa la penyakit M menyerang nie...



dah lama teringin nk makan tart telur nie... dan akhirnya inilah hasilnya


Thursday, 13-Mar-2008 03:47 Email | Share | | Bookmark
cuti-cuti malaysia ke Terengganu kite...

 
 
 
View all 4 photos...
sebenarnya tak planning pun nk pergi jalan-jalan ke Trgganu kite... jalan pun tak tau sangat main tawakal redah jer. sempat gak g membeli belah di Pasar Payang
berkelah kat pantai batu buruk, singgah kat masjid terapung dan masjid kristal.



gambar masjid terapung



gambar masjid kristal


Tuesday, 18-Dec-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
biskut ooo...biskut

amacam cun tak saya....
 
memandangkan mood nk raya timbul lagi, bahan2 pun masih ada lagi. maka terhasil lah biskut yang paling sempoi .. biskut sarang semut. biskut ni menjadi feveret ku kerana rasanya yang sungguh...sungguh enak. nk membuatnya pun tak lah serumit mana. so apa lagi layan.



Quote:
jom sembang :-

eRmA LiNa ~ nak banyak yer.... meh datang omah. mesti sampai tak larat nk perabih kan.
k ida ~ adui la akak nie ..... nk kena datang omah la pulak ya.
zura ~ sayang butter cup nie beli sebelum puasa lagi... ingat nak wat kek masa raya puasa . tiba-tiba dapat sakit M pulak.



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net